Rood vlees verhoogt risico op kanker
10 mei 2024 
in Kanker

Rood vlees verhoogt risico op kanker

Volgens KWF Kankerbestrijding kun je beter geen of minder rood vlees eten. Rood vlees is vlees met een rode/roze kleur. Denk bijvoorbeeld aan rund-, lams,- en varkensvlees. Dit geldt ook voor bewerkt vlees dat gerookt , gedroogd of gezouten is of waar conserveringsmiddelen in zitten zoals broodbeleg.

In deze voeding zitten stoffen waar je darmkanker van kunt krijgen. In rood vlees zit een kleurstof: heemijzer. Eet je dit vaak? Dan kan je darmwand beschadigen. Je hebt dan meer kans op darmkanker. Bij bewerkt vlees heb je meer kans op kanker door de manier waarop het gemaakt is.

Volgens de wetenschappelijke studie "Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies" wordt het eten van rood vlees en bewerkt vlees al lang in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, maar het bewijs hierover is niet consistent. Een recente analyse van verschillende studies laat echter zien dat het regelmatig consumeren van rood vlees en bewerkt vlees kan bijdragen aan het ontstaan van verschillende soorten kanker.

Deze analyse omvatte 148 gepubliceerde artikelen. Uit de resultaten blijkt dat het eten van rood vlees verband houdt met een groter risico op borstkanker, baarmoederkanker, darmkanker, longkanker en leverkanker. Bijvoorbeeld, mensen die meer rood vlees aten, hadden een 9% hoger risico op borstkanker en een 26% hoger risico op longkanker.

Het eten van bewerkt vlees werd ook geassocieerd met een hoger risico op borstkanker, darmkanker en longkanker. Het totale gebruik van rood en bewerkt vlees hing samen met een groter risico op verschillende kankersoorten, waaronder darmkanker, longkanker en nierkanker.

Deze bevindingen benadrukken het belang van een gebalanceerd dieet met minder rood vlees en bewerkt vlees. Door rood vlees te vervangen door gezondere eiwitbronnen zoals vis, gevogelte, noten en peulvruchten kunnen we mogelijk het risico op kanker verlagen.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze associaties niet betekenen dat rood vlees en bewerkt vlees de directe oorzaak zijn van kanker. Andere factoren kunnen namelijk ook een rol spelen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen